Tips på 3-rätters Nyårsmeny
Förrätt:
Färdig hummer- eller tomatsoppa
Varmrätt:
Kyckling och Fläskytterfilé
Du behöver:
4 kycklingfiléer
1 liten fläskytterfilé
Salt och peppar
Sätt ugnen på 125 gr.
Bryn i smör, salta och peppra.
Stek i ugnen 20-25 min. tills det är genomstekt.
Skär upp i skivor.
Örtsmöret:
100 gr smör
2 vitlöksklyftor
1 näve finhackad persilja
Blanda allt, rulla in i plastfolie och kyl ner.
Sparrisen:
8-12 st. sparrisstjälkar
4 baconskivor
Skär bort ytterkanten på stjälken. Linda en baconskiva runt 2-3 st stjälkar. Salta. Stek i stekpanna tills baconet fått fin färg.
Tomaterna:
4 tomater
Parmesanost
Färsk Basilika
Dela tomaterna på mitten. Salta, strö över basilika och parmesanost och in i ugnen i 250 gr under 10-12 min.
Råstekt potatis:
200 gr potatis/person
Vitlök
Timjan
Skala potatisen och skär i 1/2-1 cm tjocka skivor. Stek i smör i omgångar tills alla är mjuka. En ny vitlöksklyfta vid varje omgång.
Gör så här till slut:
Bottna med potatisen eller lägg vid ena sidan på ett ugnssäkert fat.
Lätt kött och kyckling uppskuret i mitten.
Placera sparrisen och tomaterna i utkanten på fatet.
Klicka över örtsmöret och låt smälta i ugn (250 gr.) strax innan servering.
Servera gärna bearnaise eller rödvinssås till.
Efterrätt:
Chokladpannacotta
Ingredienser:
4 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1 vaniljstång
200 gr marabou mjölkchoklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka upp grädden på svag värme.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången ner i grädden.
Koka några minuter.
Ta bort vaniljstången och bryt ner chokladen så den smälter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Rör ner i blandningen tills de smält.
Häll upp i små formar och låt stelna i kylskåp, minst 4 tim,
Tips! Ta gärna choklad med smak i, t ex daim eller apelsin.