Roy Fares äppelkaka de lux
Du behöver:
Mördegsbotten:
120 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning:
190 g
mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 g smör, rumstempererat
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning:
4 äpple
1 tsk kardemumma
1 msk kanel malen
3/4 dl sötmandel, flisad
2 msk flytande honung
1/2 dl råströsocker
Havrecrumble:
1/2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g smör, rumstempererat
- Gör så här:
- Mördegsbotten
- Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en jämn deg.
- Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och täck en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Täck formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
- Mazarinfyllning
- Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
- Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
- Äppelfyllning
- Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
- Havrecrumble
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
- Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.
Trackback