Öländska Kroppkakor
Du behöver:
5 kg riven potatis
2 msk salt
250g kokt pressad potatis
1 ägg
450g tärnat fläsk
50g hackad lök
1 msk mortlad kryddpeppar
Salt efter smak
Gör så här:
- Blanda fläsket, löken, kryddpeppar och saltet.
- Skala potatisen och riv med en fin rivskiva.
- Pressa ur vätskan så mycket du kan i en kärlhandduk eller saftduk så det blir en deg.
- Blanda den rivna potatisen med den kokta pressade potatisen och salt.
- Blanda noggrant till en jämn deg.
- Rulla lagom stora bollar av potatisdegen.
- Platta till degen i handflatan och lägg i en klick med flläsk. Knip ihop och rulla till en jämn boll (typ i clementinstorlek).
- Koka upp vatten i en stor gryta (ungefär halva grytan) och salta ordentligt.
- Lägg i kroppkakorna och koka kraftigt tills de flutit upp, sänk då värmen och låt sjuda i ca. 1 timme.
- Servera med grädde, smör och lingonsylt (alla eller något av det).
Trackback