Öländska Kroppkakor

(null)


Du behöver:
5 kg riven potatis
 
2 msk salt
 
250g kokt pressad potatis
1 ägg 
450g tärnat fläsk
50g hackad lök
 
1 msk mortlad kryddpeppar
 
Salt efter smak 

Gör så här:

  1. Blanda fläsket, löken, kryddpeppar och saltet. 
  2. Skala potatisen och riv med en fin rivskiva.  
  3. Pressa ur vätskan så mycket du kan i en kärlhandduk eller saftduk så det blir en deg.

  4. Blanda den rivna potatisen med den kokta pressade potatisen och salt. 
  5. Blanda noggrant till en jämn deg.
  6. Rulla lagom stora bollar av potatisdegen.  
  7. Platta till degen i handflatan och lägg i en klick med flläsk. Knip ihop och rulla till en jämn boll (typ i clementinstorlek). 
  8. Koka upp vatten i en stor gryta (ungefär halva grytan) och salta ordentligt. 
  9. Lägg i kroppkakorna och koka kraftigt tills de flutit upp, sänk då värmen och låt sjuda i ca. 1 timme. 
  10. Servera med grädde, smör och lingonsylt (alla eller något av det). 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback