Porterstek på fläskytterfilé

Mat - Kötträtter  /  0  Kommentarer

Jag vet att porterstek ska göras på nötkött, men "guess what?" ... det funkar helt ok med fläskkött och riktigt svart ska såsen va :) Köttet blev smakrikt och mört!

 
 
Du behöver:
 
1.6 kg benfritt nötkött (el. fläskkött;)
1 flaska Porter (33 cl)
1.5 dl kinesisk soja
1.5 dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 st vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar
 
Såsen:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
 
Gör så här:
 
Välj en gryta där köttet kommer att ligga trångt.
Klyfta löken och dela vitlöken.
Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
 Räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
Låt gärna köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås!
Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
Klart! Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och vinbärsgelé.