Saffranssemlor

Allmänt  /  0  Kommentarer

 
Du behöver:

1 kuvert saffran (0,5g)
1 krm salt
½ paket jäst
75 g smör
¾ dl strösocker
2½ dl mjölk
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Fyllning:

100 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
4 msk florsocker

Gör så här:

Stöt saffran och salt i en mortel.
Finfördela jästen i en stor bunke.
Smält smör och tillsätt saffran, socker och mjölk.
Värm blandningen bli 37°.
Vispa ägget lätt och tillsätt det i mjölk- och smörblandningen.
Blanda ut jästen i lite av degvätskan.
Häll över resterande degvätska.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig.
Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 25 bitar, rulla dem till bullar.
Låt jäsa på plåt i 30 minuter under duk.
Värm ugnen på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Pudra över florsocker.