Vaniljsmörbullar

Ingredienser:
50 gr jäst
3 dl ljummen mjölk
225 gr rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
11-13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt socker, salt, ägg och smör.
Rör till sist ner mjöl så det blir en slät deg.
Arbeta degen kraftigt några minuter.
Låt jäsa under duk 40 minuter.
Gör under tiden fyllningen.
Klicka ut 30 högar på en tallrik.
Sätt in i frysen under jäsningen.
Ta upp degen på ett bakbord.
Dela den i 30 delar och lägg bollarna i aluminiumformar eller vanliga.
Tryck ner en smörklick i varje.
Jäs ytterligare 25 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda 6-9 minuter till fin färg.
Trackback