Kludda (Öländsk Lufsa)

Kärt barn har många namn. Här kallar vi den Kludda. Det är det vi ätit till middag ikväll efter en heldag på jobb och i skola. En variant på raggmunkar eller t o m Kroppkakor. Fast alla rätterna smakar så gott på sitt eget lilla vis även om man har i stort sett samma ingredienser. Skillnaden är väl kryddpepparen i kroppkakorna  



Du behöver:
8 st stora potatisar
2-3 msk mjöl
1 ägg
3-4 dl mjölk
1 msk sirap
500 gr skuret fläsk
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 gr och sätt in det skurna fläsket på en plåt tills dom brynts, lägg dom efteråt på hushållspapper.

Skala och finriv potatisen på finaste rivsidan eller som bekväma jag, på assistenten. Blanda mjölet med lite av mjölken och ägget, så smeten blir slät. Tillsätt resten av mjölken, sirapen och till sist potatisrevet. Smaka av med salt. Mängden beror lite på vilken sorts fläsk du har. Om det är saltat eller inte. 

Häll över smeten i en smörad plåt (ca 20x30 cm). Blanda runt 2/3 av fläsket i smeten, lägg resten uppe på. Sätt in i ugnen ca 40 min. 

Servera med lingonsylt och vill man vara lite extra onyttig kan man ta lite gräddmjölk på också. 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback