Semla (Fastlagsbulle)
Idag var det premiär för första semlan. Egentligen inte min favorit, men ibland är det gott. Framförallt hemmabakade.
Du behöver till ca 30 st:
50 gr jäst
175 gr smör
5 dl standardmjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1,5 liter vetemjöl special
Fyllning:
Mandelmassa + grädde till att mjuka upp
Vispad grädde + vaniljsocker
Florsocker
Ägg till att pensla med innan ugnen
Gör så här:
Smula ner jästen i bunken och kardemumman. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills den löst sig, tillsätt resten av vätskan. Blanda i socker och en nypa salt. Tillsätt lite mjöl i taget under knådning i assistenten, så mycket tills degen är smidig och släpper i kanterna. Knåda i maskinen 15 minuter. Låt jäsa i 30-40 minuter till dubbel storlek.
Knåda ut degen på bakbordet och dela upp i ca 30 bitar (50 gr styck). Låt jäsa på plåten i ca 60 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader. Pensla med ägg innan dom gräddas i ca 10 minuter.
Hemmagjord mandelmassa hittar du här!
Trackback